Svjetski dan srca 2014

Godišnje u BiH više od 5.000 srčanih udara

 

IMG_9873IMG_9863

Zdravstveni radnici upozoravaju da svakog dana u BiH bude zabilježeno 15 srčanih udara, a iz tog podatka se može zaključiti da ih godišnje bude više od 5.000.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS, rekao je da u najranjivije kategorije stanovništva spadaju muškarci starosti veće od 55, te žene starije od 65 godina.

Tada se najčešće dešavaju kardiovaskularne bolesti, a kod nas od tih bolesti umire oko 53 odsto stanovništva“, kazao je danas  Vulić u Banjaluci, gdje je mjerenjem krvnog pritiska građanima, dijeljenjem promotivnog materijala i nizom sličnih aktivnosti obilježen Svjetski dan srca.

Vulić, koji je i predsjednik Udruženja kardiologa RS, naglasio je da je primjetno da su, kada je o prevenciji riječ, za kontrole uglavnom zainteresovani stariji stanovnici, iako je, kako je upozorio, evidentno da sve mlađe stanovništvo dobija infarkt miokarda.

On je ocijenio da je neophodno omogućiti zdravo okruženje stanovništvu, što podrazumijeva više prostora za bavljenje fizičkom aktivnošću, uređivanje zelenih površina, onemogućavanje reklamiranja nezdrave hrane, cigareta i slično.

Pored tih faktora rizika, mi zdravsteni profesionalci vodimo brigu o rizicima kao što su povišen krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi”, rekao je Vulić.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, upozorio je da su kardiovaskularne bolesti i bolesti srca i krvotvornih organa jedan od najčešćih uzroka smrtnosti u RS.

“Svaka osoba poslije 25. godine unutar svog organizma počinje da razvija određene promjene na krvnim sudovima i jako je bitno kako će taj proces napredovati, a on zavisi od različitih rizika ponašanja. Gojaznost, fizička neaktivnost, pušenje i upotreba alkohola su jako negativni faktori”, nabrojao je Latinović.

Prema njegovim riječima, nakon 50 godina starosti osobe su jako osjetljive, a naročito muškarci, i to je period kada najčešće dolazi do iznenadne smrti zbog kardiovaskularnih bolesti.

“Jako je bitno da u dijagnostičkim i drugim procedurama na vrijeme intervenišemo, za šta danas imamo savremene mogućnosti, i na taj način preduprijedimo srčani odnosno moždani udar, odnosno smanjimo smrtnost i invalidnosSvjetski dan srca – 2014-krivet od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Latinović.

Nevena Todorović, pomoćnik direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Banjaluka, potvrdila je da se ljekari ove zdravstvene ustanove pri svom radu veoma često susreću s pacijentima koji imaju bolesti srca i krvnih sudova.

Istakla je da je upečatljivo to što je u posljednjih nekoliko godina povećan broj mladih pacijenata koji imaju takve probleme.

“Ono što mi iz godine u godinu apelujemo na stanovništvo, jeste da se odazivaju na preventivne preglede koje mi obavljamo. Postoji problem kod mladog stanovništva, radno sposobnog, koje nema vremena da se bavi svojim zdravljem. Mi ih pozivamo da dođu i urade preventivni pregled, ali se oni na takve preglede ne odazivaju. Poželjno je da se to učini jednom godišnje”, navela je Todorovićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kazali su da je za šest mjeseci ove godine ukupno propisano 1.612.925 recepata za lijekove koji djeluju na kardiovaskularni sistem, koji su, kako ističu, najpropisivaniji lijekovi na recept.

Kako u Banjaluci, tako i u drugim gradovima BiH, obilježen je Svjetski dan srca, a sa simpozijuma, koji je u Sarajevu organizovao Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, poručeno je da su glavni faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti pušenje, prekomjerna upotreba alkohola, neadekvatna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Inače, kardiovaskularne bolesti su svjetski ubica broj jedan, a prema dostupnim informacijama, već sada, 17,3 miliona preranih smrtnih slučajeva su posljedica tih bolesti i do 2030. godine se očekuje da će taj broj, na globalnom nivou, porasti na 23 miliona.

Ovdje možete preuzeti promotivni materija u vezi sa manifestacijom Svjetski dan srca 2014.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *