Archive for Svjetski Dan Srca 2012

Svjetski Dan srca 2012.

Obilježen Svjetski dan srca u Banjoj Luci

park1001

Akcijom besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi, te promocijom fizičke aktivnosti, u banjalučkom parku “Petar Kočić”, u subotu su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Dom zdravlja Banja Luka, obilježili Svjetski dan srca.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ranko Škrbić, rekao je da su, prema statistikama, kardiovaskularna oboljenja na prvom mjestu najčešćih bolesti i prvi razlog umiranja u Srpskoj (50%), te da je zbog toga prevencija izuzetno važna. On je istakao da je pušenje jedan od osnovih faktora rizika koji doprinose nastanku kardiovaskularnih bolesti na koje se može uticati.

“Zbog toga smo nedavno donijeli Politiku unapređenja zdravlja stanovištva Srpske, koja je prošle sedmice bila na sjednici Vlade RS. Prvi smo donijeli takvu politiku nakon Regionalne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, održane na Malti, gdje je usvojena Politika zdravlja Evrope do 2020. godine”, naveo je Škrbić.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Srpskoj Duško Vulić je u izjavi novinarima podsjetio da se u Republici Srpskoj već 12 godina obilježava Svjetski dan srca s ciljem pokretanja preventivnih aktivnosti.

– Najčešći uzroki oboljenja srca su nezdrav način ishrane, pušenje i nedovoljna fizička aktivnost – rekao je Vulić i dodao da ova tri ključna faktora ne dovode samo do kardiovaskularnih oboljenja, već i do dijabetesa i malignih bolesti i hroničnih bolesti pluća.

Vulić je rekao da je moto Svjetskog dana srca “Jedan svijet, jedna kuća, jedno srce”, naglasivši da je osnov prevencije u domaćinstvu i da su ove godine ciljna grupa akcije žene i djeca.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Banjaluka za medicinske poslove i specijalista porodične medicine Nevena Todorović istakla je da porodična medicina ima veliki značaj u preventivnim aktivnostima u lokalnoj zajednici.

– Obavljamo prevenciju od perioda djeteta do odraslog čovjeka. Naši timovi porodične medicine konstantno rade sistematske preglede i dijele letke i brošure u kojima dajemo savjete o zdravom načinu života i fizičkoj aktivnosti – rekla je Todorovićeva.
Obilježavanju Svjetskog dana srca u Banjoj Luci prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika, Jasna Brkić, potpredsjednik Skupštine Grada, Zdravko Josipović i načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, Ljiljana Radovanović.